Trenger vi flere banker?

Bulder Bank beta-lanserer sin mobilbank

Sparebanken Vests digitalsatsning Bulder Bank er åpnet opp for testkunder og sikter seg inn på full lansering i løpet av høsten, men trenger vi flere banker i Norge?

Enkel, billig og digital. Det norske bankmarkedet har mange fasetter og det er de tradisjonelle bankene som dominerer markedet. Fra tungvektere som DNB og Nordea til mindre lokalbanker utenfor allfarvei. Selv om tiden der kundene besøkte banken ukentlig er forbi for mange, viser flere undersøkelser at kundene fortsatt setter pris på fysisk rådgivning ved større livshendelser. På den annen side har Sbanken på kort tid fått Norges mest fornøyde bankkunder med et digitalt konsept. Det er åpenbart mulig å lykkes uten fysisk tilstedeværelse. Et heldigitalt konsept med billige boliglån og en brukervennlig app gjør Bulder til et spennende tilskudd i bransjen, og det er alltid rom for aktører som spiller på det å være enkel, billig og digital.

Ja takk til automatisk renteendring! Vi tror ikke folk flest etterspør en ny bank, men Bulder har gode forutsetninger for å bli en hybrid mellom Sbanken og Revolut. Det vi foreløpig liker best, uten å ha fått tilgang til appen, er at Bulder nedjusterer rentenivået automatisk avhengig av boligens verdi og belåningsgrad. Banken belønner dermed kunder som nedbetaler lånet raskt eller opplever en verdiøkning på boligen – uten at kunden må løfte en finger. Flere konkurrenter lykkes med transparent prising, men dersom kunder mener at de har krav på bedre rentenivå, som følge av lavere lån eller økt verdi på boligen, så må de ta kontakt med banken selv.

Ingenting skjer automatisk. Mens vanlige banker har til vane å gjemme bort renteendringer i en digital postkasse som få kunder sjekker, håper vi at Bulder løser opplysningsplikten med å informere kunder med pushvarslinger. Enkle varslinger når renten går opp eller ned, og hvordan renteendringen vil påvirke kundens terminbeløp. Vi har ellers store forventninger til brukeropplevelsen. Bulder innrømmer å ha brukt fintech-selskapene Revolut, Monzo og N26 som inspirasjonskilder – så brukeropplevelsen bør være i paritet med det beste på markedet.

Trenger vi flere banker? Svaret på dette spørsmålet er både ja og nei. Vi tror ikke nordmenn flest har savnet en bank som Bulder, men den har funksjonalitet og et verdiforslag som fort kan gjøre den til en suksess. Mobilbanken er i tillegg gebyrfri og kan vise til utlånsrenter i bransjetoppen. For kunder som trives på digital flater og er opptatt av pris så kan Bulder bli en «gamechanger» i norsk målestokk. Bulder uttaler selv at de går for å ta misfornøyde kunder til storbanker som DNB og Nordea, men vi tror også at mobilbanken kan utfordre den andre digitalbanken med tilholdssted i samme by. Vi tar uansett imot Bulder med åpne armer og venter i spenning på om kundene vil gjøre det samme.

Av Petter Nybakk (petter.nybakk@cicero.no)

Bilde: skjermdump fra Bulder Bank

Nysgjerrig på våre synspunkter og analyser? Vi blir glade for å høre fra deg! Ta kontakt på e-post stefan.astroza@cicero.no