Blir fintech den nye oljen?

Julen kom tidlig for alle som gleder seg over utviklingen for norske fintechs. Det skal etableres en regulatorisk sandkasse for fintech, samtidig vokser Finance Innovation seg større og får NCE-status.

Fintech i Norge
Med etablering av norsk en fintech-sandkasse bør det bli enklere for fintech-oppstarter å komme i gang. Det har det ikke alltid vært. I følge Payr-gründer Espen Einn ble det brukt mellom 2000 og 3000 timer på papirarbeidet før de fikk konsesjon. Prosessen tok ni måneder og det ble brukt utallige advokattimer for å komme i mål.

Hvorfor har ikke Norge lyktes?
H2 Ventures og KPMG kåret nettopp de 100 mest innovative fintech-selskapene i verden. Payr var eneste norske innslag, mens Sverige hadde hele tre på listen. Klarna, Anyfin og Dreams. Både Sverige, Danmark og Finland blir i den årlige kåringen “European Innovation Scoreboard” utpekt som innovasjonsledere. Tidligere i år ble Sverige også kåret, av den globale innovasjonsindeksen (GII), til et av landene med høyest innovasjonskraft. Danmark brukte kun noen måneder på å sette opp en sandkasse. For Norges vedkommende er det satt av halvannet år.

Norge ligger langt fremme på finansteknologi og nordmenn flest er åpne for ny teknologi. Så hvorfor kan vi ikke skryte på oss flere fintech-suksesser? Norske reguleringer blir stadig trukket frem som en av grunnene.

Er sandkasse løsningen?
Det er definitivt mulig å lykkes uten en sandkasse. Trenden er uansett positiv og i tillegg til etablering av sandkassen får også Finance Innovation NCE-status. Klyngen teller nå over 65 bedrifter og et av målene er å eksportere norsk fintech til utlandet.

Vi tror grunnlaget for å lykkes blir bedre med en sandkasse på plass, men vi tror det vil kreves mer for å faktisk lykkes med utviklingen for norske fintechs. Det må tenkes bredere og innovasjonsånden må fremelskes i større grad. Insentivet for å lykkes bør være til stede både for innovatører og finansnæring. Om vi ikke lykkes selv er sannsynligheten stor for at utenlandske aktører kommer oss i forkjøpet og utfordrer banknæringen i en kamp som kan bli vanskelig å vinne.

Inngangsbarrierene vil reduseres så fort sandkassen er etablert, men det vil fortsatt kreve både kapital og tålmodighet for å satse – i tillegg til en god dose mot.

Skrevet av Petter Nybakk

Nysgjerrig på våre synspunkter og analyser? Vi blir glade for å høre fra deg! Ta kontakt på e-post stefan.astroza@cicero.no