Møt Espen

“Vi er et lite, fremoverlent selskap med flinke folk som er sultne på ny kunnskap. Vi har muligheten til å ta i bruk ny og kul teknologi, og står selv ansvarlig for å lage det vedlikeholdbart”
Espen har jobbet i Cicero Consulting i litt over to år, og har over 6 års erfaring som utvikler. Les om hvordan han beskriver hverdagen i Cicero Consulting, og hvorfor du bør velge akkurat oss som ditt neste arbeidssted.

Hva er dine primære arbeidsoppgaver i Cicero?
Ettersom vi er et mindre selskap, har de fleste av oss varierte arbeidsoppgaver. For min del har jeg fokusert mest på det tekniske; både teknisk arkitektur og som utvikler på ulike prosjekter. Vi har i dag flere spennende parallelle initiativer – blant annet så jobber vi med å skape en DevOps-kultur, og er allerede langt fremme når det kommer til automatisert infrastruktur. Noen nøkkelord her er Ansible, Docker, Monit, ELK- og TICK-stack.

For øyeblikket jobber jeg mest med et internt Scala-prosjekt hvor vi henter inn og prosesserer finansielle data fra tredjeparter ved bruk av Apache Kafka.

Utover prosjekter har jeg ansvaret for videreutviklingen og oppgraderingen av beregningsmotoren vår for finansiell rådgivning, som ligger til bunn i alle våre løsninger og blir brukt av flere av Norges største banker. I forbindelse med dette har jeg også hatt ansvaret for å koordinere et av utviklingsteamene våre i Bratislava.

Jeg jobber også ganske kundenært, og har ansvaret for en del teknisk kommunikasjon ut mot kunder.

Kan du beskrive en vanlig dag?
En vanlig dag starter med å sjekke innboksen for mail, etterfulgt av standup med teamet. Noen dager må man ta tak i kunderelaterte spørsmål og feil som dukker opp i ulike systemer, mens andre dager jobber jeg kun med utvikling. Enkeltdager kan bestå av en del møter og koordinering av team, men stort sett får jeg jobbet målrettet i prosjekter mot det vi har prioritert, det syntes jeg er spennende.

Utover arbeidet pleier det å bli en runde med foosball etter lunsj, og hver fredag er det godteri og kake!

Hva liker du best ved jobben, og hva utfordrer deg mest?
Vi er et lite, fremoverlent selskap med flinke folk som er sultne på ny kunnskap. Vi har muligheten til å ta i bruk ny og kul teknologi, og står selv ansvarlig for å lage det vedlikeholdbart. Vi får mye frihet under ansvar, og har muligheten til å påvirke både selskapets retning og teknologiske valg. Vi jobber forholdsvis smidig, kan snu oss raskt – og ta de riktige valgene.

Jeg trives med at vi har en god miks av utviklere, produkteiere og engasjerte sjefer, som jobber sammen om å skape de beste produktene. Vi jobber også innenfor en bransje som er i stadig endring, og syntes bransjen og domenet er veldig spennende.

Hvordan bidrar du inn i utviklingen av Cicero?
Det som er morsomt med Cicero er at ledelsen er engasjert og inkluderer oss i den videre utviklingen av selskapet. Vi blir hørt og utfordret i diskusjoner om fremtidige muligheter og retning for selskapet, samt hvordan vi løser utfordringer. Det er vi selv i stor grad som er med å forme og sette premissene for hvordan vi arbeider, det gir oss en god dynamikk og god team-følelse.

Hvorfor begynte du i Cicero?
Jeg begynte i Cicero fordi jeg ønsket å prøve noe annet enn å være konsulent. Jeg brenner for å lage gode og gjenbrukbare løsninger, og man får et litt annet fokus og eierskap til løsningene man designer og utvikler når man må være med på å drifte og vedlikeholde det selv. I tillegg ønsket jeg å ta del i et mindre selskap, hvor man har større muligheten til å påvirke teknologivalg og retning.

Hva er din bakgrunn?
Jeg har en bachelor i programmering fra NITH, og hadde jobbet som konsulent i 4.5 år før jeg startet i Cicero for snart to år siden. I min tid som konsulent fikk jeg prøvd meg i ulike roller, som eksempelvis teknisk/system-arkitekt, Scrum Master og utvikler på store offentlige og private prosjekter.

Hvordan er mulighetene for faglig og personlig utvikling?
Veldig bra! I Cicero pleier vi å delta på en til to større konferanser årlig; i fjor var det for eksempel JavaZone og NDC. I tillegg har vi som en del av Itera tilgang på store mengder kurs og workshops. Det er hyppige kodekvelder og ulike arrangementer hvor vi har muligheten til å leke med ny teknologi, delta på workshops eller lightning-talks. Det er virkelig din egen fritid som setter begrensningen.

Cicero er et produktselskap eid av Itera, hvordan påvirker det selskapet?
På forskjellige måter. Selv om Cicero er et lite, autonomt selskap, så har det et stort konsern i ryggen. Som nevnt over gir det oss mange muligheter for faglig og sosialt påfyll. I tillegg gir det oss større fleksibilitet ifm. tilbudsarbeid, fordi vi har tilgang på dyktige konsulenter og god kompetanse i Itera, som gjør at vi kan skalerer teamene våre mye raskere enn mange andre.

Samtidig kan det være utfordrende å finne sin plass som et produktselskap i et stort konsulentselskap, ettersom vi gjerne har et litt annet fokus. Det har imidlertid løst seg bra, og vi får stort sett gjøre det vi ser er nødvendig og ønsker å gjøre, så lenge vi har gode argumenter og kan vise til en strukturert og gjennomtenkt gjennomføring.

Hvilke egenskaper har du som gjør at du lykkes i din stilling?
Det er flere egenskaper som er viktig når man skal jobbe i et mindre produktselskap. Det er viktig å ha en interesse for domenet, i mitt tilfelle gjelder det nå bank og finans. Jeg er løsningsorientert og resultatbevisst, som er viktig for våre kunder og gjennomføringsevne i prosjekter. Samtidig bør man være proaktiv og selvstendig – og verdsette samarbeid.

Hvilke egenskaper er viktig hos en ny kollega?
Den rette kollegaen har høyere utdanning på bachelor- eller masternivå, og noen år med reell prosjekterfaring. I utgangspunktet søker vi etter en senior, men er åpne for dyktige juniorer også. Han eller hun er gjerne en fullstack-utvikler, og trives i Scala og/eller Java, samt JavaScript (Node, React, Angular).

Hun eller han setter pris på å jobbe i team, har sterke meninger og god gjennomføringsevne. Vi ønsker en kollega som vil være med å videreutvikle Cicero som selskap. Det er nok fint om vedkommende har kunnskap om bank- og finanssektoren, men det viktigste er å være åpen for lære.

Hvordan er det sosiale livet i Cicero?
Det sosiale livet er veldig bra, vi har et ungt og hyggelig miljø. Vi har interne happenings i Cicero, i tillegg til mange ulike sosiale og faglige arrangementer med hele Itera. Det er lagt opp til en del bedriftsidrett, for eksempel fotball og klatring. I tillegg har vi foosball-bord og sjakkbrett på kontoret.

Siden vi har et distribuert team i Bratislava drar vi flere ganger i året dit for å jobbe med team-building, opplæring og samarbeid. Det blir gjerne noen runder med gokart også.

Hvorfor vil du anbefale å jobbe i Cicero, og hva tenker du om betingelser?
Cicero er et lite selskap med høy kompetanse og hyggelige kolleger. Det er varierte oppgaver, og du har muligheten til å forme din egen hverdag. Vi har en spennende kombinasjon av utviklere, arkitekter og produkteiere, og jobber i en bransje som står ovenfor store omveltninger. Vi får konkurransedyktig lønn, med hyggelig bonusordning som inspirerer til å bygge selskapet videre. Det er også mulighet for hjemmekontor.

I tillegg får man gode forsikringsordninger og tilskudd til telefon, internett og trening.